Naturalne octy mają właściwości prozdrowotne dzięki zawartości naturalnych enzymów, pektyn, witamin oraz mikro- i makroelementów. Zioła w naturalnym occie winnym różnią się od octów produkowanych hurtowo – tym, że fermentują razem z octem. Dzięki temu zachowują właściwości ziołowe. Fermentacja beztlenowa, która trwa miesiącami w ciemności, usuwa kwasy, które podrażniają układ pokarmowy. Po zakończeniu tego procesu wino jest atakowane przez bakterie tlenowe octu, przekształcając alkohol w kwas octowy o stężeniu do 6%. Proces trwa 1,5 roku, co jest niemożliwe w masowej produkcji. Producenci octu zazwyczaj filtrują cydr, poddają go dalszej pasteryzacji i przekształcają otrzymane w ten sposób wino w ocet za pomocą drożdży i spirytusu w ciągu zaledwie 70 godzin.

Zdrowe naturalne octy

Rozcieńczona postać naturalnego octu winnego (jedna łyżka stołowa octu na szklankę wody) ma takie same właściwości co kwas żołądkowy. Stosowanie naturalnego octu BIO może zapobiec wielu problemom jelitowym i żołądkowym. Ocet pomaga zwalczać niestrawność, pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego i zapobiega zgadze. Jest szczególnie skuteczny, gdy jest przyjmowany zaraz po posiłku. Ocet winny jest często stosowany podczas odchudzania, ponieważ doskonale stymuluje trawienie. Niweluje uczucie ciężkości po posiłku, likwiduje problemy ze wzdęciami, a także łagodzi bóle brzucha. Ponadto kwas octowy jest wysoko ceniony ze względu na zawarty w nim potas. Kwas octowy pomaga również obniżyć poziom cukru we krwi. Zmniejsza ryzyko miażdżycy i różnych chorób serca. Ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Może również wspomagać wchłanianie wapnia i magnezu. Przyjmowany w odpowiednich ilościach ocet winny jako suplement może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Dodany do potrawy wzmacnia jej smak.

Ocet winny – zastosowanie i właściwości

Organiczny ocet winny jest tradycyjnie wytwarzany metodą orleańską. Bakteryjna mieszanka wina i octu pozostaje dłużej w beczce. Ocet właściwie nie ma daty ważności, ponieważ jest fermentowany z ziołami. Fermentacja beztlenowa trwa kilka miesięcy, podczas których usuwane są wszystkie kwasy drażniące układ pokarmowy. Naturalny ocet winny stymuluje produkcję kwasu żołądkowego i zapobiega zgadze. Warto zatem korzystać ze sprawdzonych receptur do wykorzystania go w kuchni.

Do przyrządzania sałatek najczęściej stosuje się biały ocet. Przykładowo zimnymi sosami w kuchni francuskiej są winegrety, które można samemu przygotować. Ocet winny stanowi doskonałą bazę do marynowania mięs, takich jak wołowina, cielęcina i jagnięcina. W efekcie mięso staje się kruche, a po obróbce cieplnej miękkie, doskonale delikatne i soczyste. W najlepszych marynatach oprócz octu wykorzystuje się naturalne składniki, a warto dodać do nich zioła takie jak rozmaryn, majeranek, czy bazylia. Można go również stosować do jajek na twardo, należy dodać kilka kropel do wody, aby zachować nienaruszoną skorupkę.

Naturalny ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy zawiera szeroką gamę cennych witamin z grupy B, C, aminokwasy, pektynę, a także sód, magnez, potas i żelazo. Jest także bogatym źródłem wapnia. Ponieważ ocet jest naturalnie fermentowany, zawiera prozdrowotne bakterie probiotyczne. Aby wzmocnić działanie octu, należy go przyjmować regularnie, codziennie rano na pusty żołądek. Reguluje poziom cukru, wspomaga trawienie i odchudzanie.

Jednak niektóre osoby powinny uważać, jeśli chodzi o stosowanie octu. Przeciwwskazaniem do spożywania octu w celach leczniczych jest obniżony poziomu potasu oraz przyjmowanie leków moczopędnych. Dzięki właściwościom antybakteryjnym ocet jabłkowy pomaga w leczeniu przeziębienia i grypy. Naturalny produkt jest w głównej mierze polecany osobom wrażliwym na chemiczne środki czyszczące lub cierpiącym na alergie. Ocet jabłkowy obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi, korzystnie wpływa na układ krwionośny, zapobiega także zawałom serca. Ponadto ocet jabłkowy obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Przeprowadzono wiele badań wykazujących, że ocet aktywuje metabolizm. Zamiast gromadzić tłuszcz, organizm wykorzystuje go jako źródło energii.

Artykuł przypisany do: